Marzysz o zaspokojeniu apetytu na „małe co nieco” bez wyrzutów sumienia? Szukasz przepisów na pyszne i pełne aromatu klasyczne wypieki, ale przygotowane z naturalnych składników? Jeśli tak, ta książka jest dla Ciebie! Znajdziesz w niej przepisy na słodkie i wytrawne wypieki oraz pyszne desery przygotowane specjalnie z myślą o tych, którzy zrezygnowali ze spożywania glutenu, nabiału i rafinowanego cukru, ale nie chcą rezygnować z dobrego smak
Zdrowe desery i wypieki to książka, która spotka się z uznaniem każdego, kto lubi piec i eksperymentować z nowymi, alternatywnymi składnikami. W przepisach zawartych w książce autorka wykorzystała techniki i umiejętności, których nauczyła się pracując jako zawodowy cukiernik. Dokładnie i wnikliwie przebadała właściwości poszczególnych składników pod względem cech jakie nadają wypiekom i deserom (np. jogurt dodaje wypiekom miękkości, gluten sprawia, ze ciasto jest elastyczne, ma lekką strukturę i zachowuje swój kształt). Następnie Henrietta Inman wypracowała i przetestowała szereg zdrowych zamienników roślinnych, które można użyć w miejsce glutenu, rafinowanego cukru czy nabiału, bez utraty ich właściwości i szczególnych cech. Autorka opanowała tą sztukę do perfekcji, gdyż w prowadzonych przez siebie cukierniach nie może sobie pozwolić na błędy. Książka ta prezentuje wiele cennych porad, wskazówek oraz niezwykłe techniki i umiejętności, których autorka nauczyła się jako zawodowy cukiernik. Stale rosnący problem związany z nietolerancją laktozy, glutenu, alergiami pokarmowymi czy zbyt dużą ilością rafinowanego cukru w deserach, skłonił autorkę do szukania rozwiązań. Zaczęła więc prowadzić warsztaty jak również napisała tą wspaniałą książkę z tak wieloma cennymi wskazówkami. O swojej publikacji powiedziała między innymi:
„Chcę raz na zawsze zwalczyć fałszywe przekonanie na temat zdrowego jedzenia: że jest nijakie, bezbarwne i mało inspirujące. Jeśli się je odpowiednio przyrządza, może być ekscytujące i zachwycająco kolorowe, może pysznie wyglądać i smakować, a przy tym jest korzystne dla organizmu”
„Moje ciasta, ciastka i batoniki, zawierające nie tylko naturalne składniki o niskim indeksie glikemicznym, lecz także odpowiednią ilość błonnika, korzystne tłuszcze, białka oraz cukry uwalniane o wiele wolniej, dają poczucie sytości oraz siłę energii na długi czas.”
Zdrowe desery i wypieki to również zwrot ku kuchni zasadowej. Żywność zakwaszająca czyli wszystkie produkty przetworzone, produkty z mleka krowiego, pszenica, cukier rafinowany uwalniają w czasie trawienia związki kwasowe, a nadmiar kwasów w organizmie może prowadzić do problemów trawiennych i utraty energii.
Zdrowe desery to książka dla wszystkich: wegetarian, wegan, osób z alergią czy nietolerancją glutenu, osób eliminujących z diety rafinowany cukier lub nabiał oraz dla wszystkich, którzy lubią piec i eksperymentować z nowymi składnikami.