To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych
Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha,
klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy
rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które
części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru,
substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej
tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach.
W
książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między
innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z
liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z
czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe,
gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną.
Książka,
bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o
pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w
przyrodzie, zaczerpnięte ze zbioru felietonów W dziką stronę.
Ta
książka, jak i cała praca Łukasza, jest niesamowitą inspiracją do
tworzenia współczesnej kuchni. Warto poznać tajniki natury i tkwiący w
niej potencjał…
Wojciech Modest Amaro, 1*Michelin Star, Atelier Amaro *
Bez
problemu identyfikujemy setki produktów w supermarkecie, natomiast
znalezienie jedzenia na łące lub w lesie wydaje się niemożliwe. Łukasz
Łuczaj przywraca nam bogactwo gatunków roślin, które służyły wielu
pokoleniom. Sprawia, że tajemniczy, bezimienny gąszcz staje się
rozpoznawalny, oswojony i smaczny.
Agnieszka Kręglicka, restauratorka, felietonistka